Ga naar de inhoud

Hanna Vandenbussche: Noch engel noch beest: een hedendaagse kijk op Pascals tegenstrijdige mensvisie. (2/12/24)

Datum: december 2, 2024
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: La Concorde, Kouter 150, 9000 Gent
Komende spreekbeurten

Blaise Pascal wordt tegenwoordig vooral geprezen als een wetenschappelijk en wiskundig genie, maar hij is eveneens een belangrijk filosoof met een eigenzinnige mensvisie.
Tijdens zijn laatste levensjaren schreef hij Gedachten: een raadselachtige bundel fragmenten waarin hij de mens beschrijft als ‘onbegrijpelijk monster’. Voor Pascal verschijnt elke mens immers als een wezen dat verscheurd wordt door twee tegenstrijdige naturen: ‘grootsheid’ en ellende’.  

Na vierhonderd jaar is Pascals mensvisie nog steeds actueel.  In mijn lezing breng ik Pascals filosofische ideeën over de mens naar vandaag: wat kan zijn visie op het ego, de verbeelding en de verstrooiing ons leren over onze verhouding tot onszelf, het leven en de wereld vandaag? 

.

Hanna Vandenbussche

is doctor in de filosofie en werkt momenteel als leerplanontwikkelaar en pedagogisch begeleider voor het vak filosofie op Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Daarnaast is ze verbonden aan de KULeuven als vrijwillig wetenschappelijk medewerker en is ze werkzaam als leerkracht Latijn. Ze schreef twee boeken:
Het lot van Atalanta (een filosofische beschouwing over langeafstandslopen) en Noch engel noch beest (over de denker Blaise Pascal). Haar laatste boek stond op de shortlist voor de Hypatiaprijs. Inschrijven kan via e-mail: gentsecultuurvereniging@gmail.com